GURKMEJA BÄST I TEST

Gurkmeja är en väldigt uppskattad rot och används för att krydda maträtter och drycker, men även som kosttillskott i form av löspulver och kapslar. Denna mångsidiga och användbara rot kan enkelt blandas ner i varma eller kalla drycker, smoothies och maträtter. Addera lite olja, som kokos- eller olivolja, för att få pulvret att lösas upp lite bättre. Roten är känd för sin vackra gula färg och lena arom, men notera att pulvret kan be upphov till envisa fläckar på tyg, plast och trä, så det lönar sig att vara försiktig om man väljer att köpa ett löspulver. Det naturliga biologiska aktiva ämnet i gurkmeja (curcuminoider) sägs ha en lång rad positiva effekter.

Vi har tittat närmre på utbudet för att hitta den bästa gurkmejan. I detta test hittar du fyra produkter som är bäst på marknaden just nu. Vi har sammanfattat den viktigaste informationen för att det ska vara enkelt och smidigt för dig att välja rätt produkt. Vi har testat olika varumärken, undersökt konsumenternas åsikter och läst vad experterna anser. I detta test har alla produkter utvärderats på kvalitet, pris, näringshalt och andra relevanta faktorer.

BÄST I TEST

GURKMEJA FRÅN HEALTHWELL

4.5/5

premium

GURKMEJA PREMIUM FRÅN HEALTHWELL​

4.5/5

Pulverform​

RAWPOWDER GURKMEJA PULVER​

4.5/5

Med ingefära

SKIP GURKMEJA och INGEFÄRA

4.5/5

KÖPTIPS

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bäst i test

Gurkmeja från Healthwell

210 mg curcuminoider per tablett

Gurkmeja från Healthwell är ett utmärkt kosttillskott med en bra nivå av curcuminoider, vilket är det aktiva ämnet i gurkmeja som gör det till ett sådant potent och populärt extrakt. Detta är vinnaren i vårt bäst i test av flera anledningar. Med ett väldigt konkurrenskraftigt pris och tre olika storlekar – 60 kapslar, 120 kapslar eller 180 kapslar – är denna produkt ett jättebra alternativ när du köper gurkmeja. En tablett innehåller 300 mg gurkmeja, varav 210 mg curcuminoider, vilket blir en procentandel på 70%.

Ett varumärke att lita på

Healthwell är ett väletablerat varumärke med ett stort utbud av kosttillskott av hög kvalitet. Det är ett svenskt företag som säljer produkter världen sedan 2010. Fördelen med kapslar gentemot löspulver är att man snabbt och enkelt får i sig sin dagliga dos. Eftersom gurkmeja är känt för att lämna envisa fläckar på kläder, plast och arbetsbänkar är det extra fördelaktigt att ta detta tillskott i kapselform om man vill vara på den säkra sidan. Den rekommenderade dosen av Gurkmeja från Healthwell ligger på en eller två kapslar per dag i samband med måltid, vilket ger dig en redig dos av antioxidanter som hjälper kroppens celler att stå emot fria radikaler.

Premium

Gurkmeja Premium från Healthwell

Extra starkt tillskott

Gurkmeja Premium från Healthwell är ett extra starkt kosttillskott som har förstärkts med svartpepparextrakt. Detta högdoserade kosttillskott tillverkas med ett naturligt extrakt och ekologiskt pulver från gurkmeja med en hög dos av curcuminoider – det aktiva ämnet i gurkmeja. För att förbättra detta tillskott ytterligare har de också tillsatt svartpepparextrakt för att öka biotillgängligheten vilket gör det enklare för kroppen att tillgodogöra sig ämnena. Med en kapsel får du i dig både ekologiskt gurkmejapulver från Curcuma longa-roten och gurkmejaextrakt från Curcuma longa-rot standardiserat till 95% curcuminoider.

Lättsvalda kapslar för stärkt immunförsvar

Du kan köpa Gurkmeja Premium från Healthwell i tre olika storlekar: 60 kapslar, 120 kapslar eller 180 kapslar. Det är lättsvalda kapslar som slinker ner utan några problem, som hjälper dig att få i dig din dagliga dos av antioxidanter via gurkmeja snabbt och enkelt. Gurkmeja kan som du säkert vet också användas i matlagningen till stor fördel, eftersom det är en väldigt aromatisk krydda som används mycket i det indiska köket och i andra delar av Asien. Men när du vill se till att du får i dig allt som gurkmejan har att erbjuda varje dag är ett tillskott av denna typ optimalt.

Pulverform

RawPowder Gurkmeja Pulver

Perfekt till både matlagning, drycker och smoothies

RawPowder Gurkmeja Pulver är det perfekta valet om du vill köpa gurkmeja som löspulver. Du får ett ekologiskt pulver som består av 100% gurkmeja med helt naturligt curcmininnehåll. Den vackra gula färgen gör det ännu trevligare att avnjuta den dagliga dosen gurkmeja i pulverform istället för i kapslar och det kan också vara ett bättre alternativ om man har en känslig mage, eftersom man får i sig de nyttiga curcuminoiderna i mindre koncentrerad form. Detta smarta tillskott används traditionellt som en krydda och kan både drickas och ätas, i varma och kalla drycker och maträtter, vilket bidrar till dess popularitet.

Svenskt ekologiskt varumärke

RawPowder Gurkmeja Pulver tillverkas av det svenska företaget RawPowder, som är ett svenskt företag med passion för ekologiska superfoods. Med ett brett utbud av ekologiska produkter av bra kvalitet erbjuder de bland annat superfoods som chaga, baobab, groddar och collagen, men även proteintillskott och nyttiga mixar med frön och bär. Denna förpackning kommer i storleken 125 gram och rekommenderad dosering är drygt 0,5 tesked två eller tre gånger dagligen. Välj om du vill blanda ner pulvret i en kopp te, indisk chai, i en smoothie, juice eller använd den som en krydda i samband med matlagning.

Med ingefära

Skip Gurkmeja + Ingefära

Dubbel effekt med gingeroler och curcuminoider

Skip Gurkmeja + Ingefära är ett väldigt bra tillskott när man vill kombinera två av hälsosfärens populäraste rötter – gurkmeja och ingefära! Gurkmeja är en gul rot som är lite tunnare än ingefäran vi är vana att se i grönsaksdisken i sin naturliga form. Båda rötterna är populära i de asiatiska matkulturerna, men på senare tid har vår del av världen också fått upp ögonen för dess hälsosamma egenskaper. I detta tillskott får du dra nytta av alla fördelar som både gurkmejan och ingefäran har att erbjuda, med kombinationen av både gingeroler och curcuminoider. Tillsammans erbjuder de antioxidanter, vitaminer, mineraler och en imponerande uppsättning av hälsosamma fördelar.

Svenskt varumärke med 45 år i branschen

När du köper Skip Gurkmeja + Ingefära får du 100 tabletter som räcker i 50 dagar med en rekommenderad dos på två tabletter per dag. En portion består av 450 mg gurkmeja i form av curcuma longa och lika mycket ingefära. Skip är ett svenskt varumärke (etablerat redan 1971) som tillverkar alla sina produkter i Sverige för elitidrottare, motionärer och andra hälsomedvetna personer. Deras utbud består av allt från träningsprodukter som aminosyror, energigels, prestationshöjare, proteintillskott och sportdrycker till allt man behöver i form av kosttillskott för optimal hälsa.

KÖPGUIDE

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja ingår i ingefärafamiljen. Det är en rot från växten curcuma longa som ursprungligen kommer från Sydostasien. Denna starkt färgade gulorange rot kan man skiva, hacka, pressa eller mala ner till ett fint pulver och används som krydda och kosttillskott.

Vad är gurkmeja bra för?

Gurkmeja är en antioxidativ och antiinflammatorisk rot med en lång rad fördelar, som används för att stärka immunförsvaret, kontrollera smärta, minska inflammation och infektioner. Gurkmeja sägs även lindra matsmältningsproblem och tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper bekämpar den negativa effekter av fria radikaler som annars bryter ner kroppens celler, vilket i sin tur leder till allt från cancer till Alzheimers. I många asiatiska länder har gurkmeja också använts för att behandla leverrelaterade problem i och med att den balanserar bilirubin och galla, vilket bidrar till god leverfunktion och hjälper till med matsmältningen.

Vilken gurkmeja är bäst?

Gurkmeja består av varierande procentandel av curcuminoider, det bioaktiva ämnet i gurkmeja som anses bidra till många av dess fördelar, vilket man kan ta hänsyn till vid köp av kosttillskott och pulver. Det finns både ekologiska och icke-ekologiska alternativ.

När ska man äta gurkmeja?

Gurkmeja är en mångsidig rot som går att blanda ner i varma och kalla drycker, smoothies och maträtter vilket tid som helst på dygnet. Dess effekter är milda och kan därför intas när som helst på dygnet. Om man tar koncentrerad gurkmeja i kapselform rekommenderas det att man gör det i samband med en måltid för att vara skonsam mot magen.

Hur ska man äta gurkmeja?

Även om man kan köpa själva roten och använda den precis som man använder ingefära är det en naturlig produkt som ger upphov till väldigt envisa, starkt färgade fläckar, och därför är det mycket smidigare att välja ett kosttillskott i form av löspulver eller kapslar. Löspulver blandas ner i varma och kalla drycker, smoothies och maträtter medan kapslarna sväljs.

Varför ska man äta gurkmeja?

För antioxidativa och antiinflammatoriska effekter, såsom stärkt immunförsvar, förbättrad hjärn- och hjärtfunktion, för att främja kollagen- och elastinproduktion, med mera. Läs mer ovan under ”Vad är gurkmeja bra för?” för mer information om gurkmejans positiva effekter. Det finns även en lista nedan över de viktigaste fördelarna.

Vart kommer gurkmeja ifrån?

Gurkmeja kommer ursprungligen från Sydostasien men i dagsläget förekommer växten i många länder världen över. Du kan också odla gurkmeja hemma genom att plantera en rot som du har köpt i butiken.

Hur ska man förvara gurkmeja?

Förvara på en torr, sval och mörk plats eller följ vad som står på förpackningen.

Var köper man gurkmeja?

Du kan enkelt köpa dessa utvalda produkter genom att trycka på länkarna här på sidan för att komma direkt till pålitliga webbutiker som är godkända av oss.

Kan man äta för mycket gurkmeja?

Det är bäst att följa rekommendationerna på förpackningen gällande dosering. Det är aldrig bra att överdosera verksamma ämnen eller medicinska örter.

Ska man skala gurkmeja?

Om man köper den färska roten så ska den skalas innan man river, hackar, skivar eller pressar den.

Hur gör man guldmjölk med gurkmeja?

Guldmjölk (kallas också för gurkmejalatte) är en utsökt varm dryck som också har väldigt goda hälsosamma egenskaper – perfekt alternativ till örtte eller chai. Värm valfri typ av mjölk till fingertemperatur och blanda ner en tesked mald eller en matsked gurkmeja och lika mycket ingefära. Tillsätt en halv tesked kanel, en nypa svartpeppar, en matsked honung, en matsked kokosolja och – om du känner för det – lite vanilj. Se till att guldmjölken inte blir för varm och drick den innan den svalnar för optimal upplevelse. Guldmjölk kan sedan förvaras i kylen i upp till fem dagar.

Hur får man bort gurkmeja från kläder?

Blötlägg klädesplagget i kallt vatten med skonsamt tvättmedel i 20 minuter. Som med alla fläckar från organiska källor förvärras situationen bara av varmt vatten. Efter blötläggningen ska kläderna tvättas i maskin så snart som möjligt i kallt vatten med ordinarie tvättmedel. Låt torka i solen för bäst resultat. Tvätta kläderna en extra gång i maskinen vid behov.

Hur gör man shot med gurkmeja?

Istället för att köpa dyra shot med gurkmeja kan man enkelt göra det hemma själv med vatten/juice/kokosvatten, färskriven gurkmeja eller torkad gurkmeja, mald svartpeppar, citronsaft, äppelcidervinäger och oliv- eller kokosolja. Häll upp en deciliter vatten/juice/kokosvatten, lägg till en matsked vardera med citron, äcv och olja, en nypa svartpeppar och sedan en till två matskedar färskriven gurkmeja eller sedan en till två teskedar torkad gurkmeja. Du kan även komplettera med färsk eller torkad ingefära.

Får man äta gurkmeja när man är gravid?

Vi rekommenderar att du talar med din läkare innan du tar några kosttillskott om du är gravid eller ammar.

Fördelar med gurkmeja

 • Hjälper matsmältningen
 • Förbättrar fettförbränningen
 • Stärker immunförsvaret
 • Förbättrar hjärnfunktioner
 • Förebygger Alzheimers
 • Motverkar inflammation
 • Hjälper mot flera diabetesrelaterade problem
 • Bryter upp plack i hjärnan
 • Hjälper med viktnedgång
 • Förbättrar ämnesomsättning
 • Används vid behandling av psoriasis
 • Påskyndar sårläkning
 • Hjälper ledernas funktion
 • Lindrar bett från insekter
 • Förebygger depression
 • Reglerar blodsockret
 • Lindrar IBS-relaterade problem
 • Hämmar fria radikaler
 • Skyddar och förbättrar cellfunktioner
 • Förebygger kronisk inflammation i kroppen
 • Förbättrar leverns funktioner
 • Positiv effekt på blodcirkulation
 • Kan döda olika typer av cancerceller
 • Motverkar hjärtfel

Olika typer av gurkmeja

Löspulver kontra kapslar

Löspulver är bra när man vill variera sin dos från dag till dag och blanda ner kosttillskottet i drycker, smoothies och maträtter. Det är också ett skonsamt alternativ eftersom innehållet är mindre koncentrerat när man blandar pulvret. Kapslar är ett bra alternativ när man snabbt och enkelt vill få i sig sin dagliga dos.

Ekologiska produkter

Det förekommer både ekologiska och icke-ekologiska alternativ.

100% gurkmeja eller ej

Vissa kosttillskott består av 100% gurkmeja, men det förekommer också andra varianter med exempelvis ingefära eller magnesium.

Hoppas att du fann vårt test hjälpsamt

Lämna gärna ditt betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 1