ÄPPELCIDERVINÄGER BÄST I TEST

Äppelcidervinäger har många spännande fördelar och det är också därför det är så populärt just nu. Några exempel på vad som är så bra med äppelcidervinäger är att det bidrar med goda bakterier i tarmen och sänker GI-nivån på det du äter, vilket i sin tur leder till att metabolismen saktas ner och gör det enklare för kroppen att ta upp både vitaminer och mineraler. Eftersom äppelcidervinäger balanserar blodsockret är det också hungerstillande – en fördel för de som vill äta mindre och gå ner i vikt.

Vilken sort ska man då välja? Det finns många alternativ på marknaden och det är inte allt lätt att veta vad man ska köpa. Men du har hittat till rätt sajt, för här kan du läsa all nödvändig information om produkter och äppelcidervinäger rent generellt, samt se vilka produkter som är bäst i test. Vi har både testat olika typer av äppelcidervinäger och läst omdömen från experter och konsumenter för att utse testvinnarna. De olika produkterna har utvärderats på kvalitet, smak, näringshalt, pris och andra hälsorelaterade positiva effekter.

BÄST I TEST

Bragg Organic Raw Äppelcidervinäger

4.8/5

populär

Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger med Moder

4.6/5

budget

Kung Markatta Ofiltrerad Äppelcidervinäger

4.3/5

Att tänka på innan köp

Bäst i test

Bragg Organic Raw Äppelcidervinäger

Älskad världen över

Braggs Organic Raw äppelcidervinäger är troligtvis världens populäraste produkt i denna kategori. Denna ekologiska, råa vinäger har certifierats i USA och den är även koshercertifierad. Om du letar efter en ofiltrerad, ekologisk, ouppvärmd och opastöriserad äppelcidervinäger av toppkvalitet med moder då är Braggs Organic Raw ett väldigt säkert kort. Smidigt nog kommer denna vinäger i många olika storlekar – 473 ml, 946 ml och 3790 ml – vilket man kan spara en del pengar på i längden eftersom det blir billigare per dos.

Över 100 år i branschen

Det hälsoinriktade varumärket Bragg grundades av Paul Bragg, som öppnade sin första hälsobutik i USA år 1912. Det var en personlig kamp för fysisk hälsa som motiverade Bragg att leta fram och formulera unika hälsokurer. Som tonåring blev han förlamad av tuberkulos, men lyckades hela sig själv med rätt kost, träning och andningsövningar. Detta väckte så klart beundran och uppmärksamhet världen över och det gör det än idag.

En sann klassiker

Med Braggs Organic Raw äppelcidervinäger kan du dra nytta av alla fördelar som erbjuds av denna syrliga dryck. Syrehalten i den klassiska vinägern ligger på 5% och de erbjuder även nya smaker med honung, vindruvor, acai och granatäpple. Äppelcidervinägerdryckerna har en lägre syrlighet och kan drickas direkt ur flaskan, vilket resulterar i ett dyrare pris, men det kan å andra sidan vara väldigt praktiskt. Idag är Katie Perry delägare i Bragg och fortsätter hålla fanan högt för deras hälsosamma produkter.

Premium

Renée Voltaire Äppelcidervinäger med Moder

Full effekt med ”moder”

Den ofiltrerade äppelcidervinägern från Renée Voltaire – Raw med Moder – är uppskattad av många, delvis på grund av den goda, milda smaken. När du köper denna vinäger får du också alla fördelar som ”modern” erbjuder, eftersom den är ofiltrerad och innehåller ganska mycket moder. Den består av proteiner, enzymer och vänliga bakterier, vilket ger produkten det där igenkännliga grumliga utseendet. Modern anses vara ett tydligt tecken på en nyttig äppelcidervinäger, för om man filtrerar bort bakteriefloran går man miste om många fördelar.

Svenskt ekologiskt varumärke

Renée Voltaire är ett svenskt varumärke som grundades på 90-talet. De tillhandahåller ekologiska produkter i tjusiga förpackningar av god kvalitet och konkurrenskraftiga priser. Deras vinäger är tillverkad på ekologiska äpplen som fått mogna på träfat och innehåller ej tillsatt socker. Tyvärr hittar du bara deras äppelcidervinäger i 500 ml, men det brukar räcka ett tag eftersom de flesta intar ganska små mängder på daglig basis.

Imponerande produktutbud

Renée Voltaire erbjuder också raw äppelcidervinägerdryck med cylonkanel & gurkmeja, raw äppelcidervinägerdryck med gurkmeja, ingefära och chili, samt så kallade vinägerlemonader med jordgubbssmak, citron och ingefära och hallonvinäger. Dryckerna är mindre syrliga, vilket gör att man kan dricka dem direkt ur flaskan, så det är praktiskt när man är ute på språng. Men om man vill vara ekonomisk är det bäst att köpa originalet, Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger med Moder, som ligger på 5%.

budget

Kung Markatta Ofiltrerad

Ekologiska och rättvisemärkta livsmedel

Kung Markatta Ofiltrerad Äppelcidervinäger är rå, opastöriserad, ofiltrerad, ouppvärmd, ekologisk, kosher, med moder och en syrehalt på 5%. Kung Markatta är ett populärt svenskt företag som tillverkar ekologiska och rättvisemärkta livsmedel. Företaget startades av hälsoentusiasten Lennart Olsson år 1983. Denna äppelcidervinäger innehåller inget tillsatt socker, konstgjorda smaker eller färger, så det är ett mycket bra alternativ.

Välj mellan filtrerad och ofiltrerad

Precis som med andra varianter av äppelcidervinäger rekommenderas en daglig dos på en eller två matskedar. Eftersom den innehåller modern ska flaskan skakas ordentligt för att alla doseringar, bakterier och enzymer ska delas ut jämnt över alla doseringar. Äppelcidervinägern från Kung Markatta kommer i flaskor på 750 ml, men de erbjuder även en filtrerad variant om man föredrar det. Den filtrerade vinägern är klar, inte grumlig, och kan vara ett bättre alternativ om man vill undvika vinägermodern. Notera att den filtrerade versionen inte har pastöriserats, med andra ord, den har inte uppvärmts i syfte att bevara enzymer och bakterier intakta.

Pålitligt varumärke

Det här är ett älskat varumärke som alltid levererar bra kvalitet och pålitliga produkter. Kung Markatta har blivit ett känt namn inom hälsosfären, vilket innebär att du kan lita på att du får en riktigt bra äppelcidervinäger. Den ekologiska äppeljuicen fermenteras och får därefter mogna i minst 6 månader, vilket innebär att de låter processen ta den tid den behöver för att produkten ska komma i perfekt balans.

KÖPGUIDE

Varför ska man dricka äppelcidervinäger?

Det finns ett flertal anledningar till varför det kan vara bra att dricka äppelcidervinäger dagligen. Vinägern bidrar med goda bakterier till tarmen samtidigt som den sägs sänka matens GI värde, allt till fördel för en bättre fungerande kropp. GI är ett standardiserat sätt för att mäta hur snabbt, hur länge och till vilken utsträckning blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel, jämfört med 50 gram kolhydrater i form av vitt bröd som bakats med raffinerat vetemjöl. Äppelcidervinäger balanserar också blodsockret, stillar hungern, tillhandahåller vitaminer och ökar vitamineras biotillgänglighet. Det sägs också att den bakteriedödande vinägern kan hjälpa vid urinvägsinfektioner.

Sedan kanske du har hört talas om att äppelcidervinäger hjälper dig att få igång på magen och det är delvis tack vare vinägerns låga pH-värde, som ökar kroppens produktion av magsyra. Magsyran är viktig i matsmältningsprocessen och kan vara till fördel för dig som brukar lida av förstoppning eller långsam matsmältning.

När du intar äppelcidervinäger får du också i dig betakaroten, som är ett förstadium till vitamin A. Betakaroten hjälper till med hudcellernas produktion av melanin, som skyddar mot solens skadliga strålning. Detta är bara några exempel på äppelcidervinägerns många fördelar om man tar en daglig dos på cirka en till två matskedar vinäger utblandat i ett glas med varmt eller kallt vatten.

Fördelar med äppelcidervinäger

 • Balanserar blodsockret
 • Bidrar med goda bakterier i tarmen
 • Sänker GI-nivån på maten
 • Stillar hungern och minskar sötsug
 • Hjälper mot dålig andedräkt
 • Ökar kroppens produktion av magsyra
 • Saktar ner metabolismen
 • Gör det lättare för kroppen att ta upp vitaminer och mineraler
 • Hjälper mot förstoppning
 • Hjälper mot stressad och svullen mage
 • Stärker ditt immunförsvar
 • Sänkt kolesterol
 • Mild detox-effekt
 • Innehåller betakaroten
 • Hjälper till med viktminskning

Vem ska ta äppelcidervinäger?

Alla vuxna kan åtnjuta fördelarna som äppelcidervinäger har att erbjuda, men tala gärna med din doktor först om du tar medicin. Var försiktig med doseringen och drick aldrig outblandad äppelcidervinäger på grund av det relativt höga pH-värdet. Det ska också gå bra att ge det till barn i små, utspädda doser, men rådfråga gärna en barnläkare först.

När ska man ta äppelcidervinäger?

För att sätta igång matsmältningen och öka näringsupptaget när man äter kan man dricka äppelcidervinäger innan maten, utblandat i ett glas med vatten. Gör detta max en gång per dag. Undvik att borsta tänderna före och efter du dricker vinägern för att skydda tändernas emalj och blanda alltid ut den i vatten (1 del vinäger och 5-6 delar vatten). Många föredrar att dricka sin äppelcidervinäger direkt på morgonen när de vaknar, medan andra föredrar att göra det innan de lägger sig för att lugna magen under natten och sova gott. Testa dig fram för att se vilket som funkar bäst för dig, då det beror på din livsstil och vilka effekter du är ute efter.

Hur ska man ta äppelcidervinäger?

Det brukar rekommenderas att man håller sig till en daglig dos på en till två matskedar äppelcidervinäger per dag, som enkelt blandas ut i ett glas med kallt vatten eller en kopp med varmt vatten. Kom ihåg att skaka flaskan först om du har valt att köpa en äppelcidervinäger med modern. För att göra det till en ännu hälsosammare dryck (som också är lättare att dricka) kan man använda varmt vatten och komplettera med färskpressad citron, färsk eller mald ingefära, kanel, en nypa cayennepeppar, färsk mint, en påse pepparmynta te, färsk eller mald gurkmeja, och så vidare. Man kan experimentera med olika smaker, örter och kryddor för att uppnå olika effekter och resultat.

Dosering

En vanlig rekommendation är 1-2 matskedar (15 – 30 ml) per dag, utblandat i vatten (1 del vinäger och 5-6 delar vatten). Det går även att ta sin dagliga dos i en salladsdressing blandat med olja, kryddor och örter. Börja gärna med en halv eller en matsked och öka mängden successivt, då det kan vara en ganska ovanlig smak att vänja sig vid.

Kan man ta för mycket äppelcidervinäger?

Vi rekommenderar att man håller sig inom den dagliga rekommendationen.

Vad är ”modern”?

Modern förekommer bara i ofiltrerad äppelcidervinäger och bildas naturligt när vinägern jäser. Den består av proteiner, enzymer och vänliga bakterier som ger produkten ett grumligt utseende. Modern försvinner i filtreringsprocessen och därför är det många som förespråkar ofiltrerad äppelcidervinäger. Modern kan också liknas med surdegskulturen i en surdeg.

Veganer och vegetarianer

Äppelcidervinäger är helt veganskt, så det fungerar utmärkt oavsett om man är vegetarian eller vegan. Det består bara av fermenterad äppelcidervinäger och vatten.

Hur tillverkas äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger tillverkas med jäst äppeljuice, vilket innebär att man låter juicen fermentera. Det kan göras med pressad äppeljuice eller äpplen skurna i bitar som sedan får jäsa över tid i en sockerlösning. Äppeljuicen blir först till äppelcider, som sedan fermenteras ytterligare till en vinäger. I denna process omvandlas alkoholen till ättiksyra tills vätskan uppnår en vinägerhalt på 5-6%, beroende på vad man är ute efter.

Olika typer av äppelcidervinäger

Filtrerad kontra ofiltrerad

Filtrerad äppelcidervinäger tillverkas med äppeljuice och vatten. Filtreringsprocessen avlägsnar ”modern”, dess sediment och partiklar, vilket ger dig en klar, bärnstensfärgad vinäger. Många gånger har denna filtrerade vinäger också pastöriserats, vilket gör den ännu klarare, men det är inte alltid fallet. Det finns både filtrerade och ofiltrerade äppelcidervinäger tillgängliga på marknaden.

Ouppvärmd kontra uppvärmd

Detta refererar oftast till huruvida äppelcidervinägern har pastöriserats eller ej. Var god se nedan.

Pastöriserad kontra opastöriserad

I de flesta fall rekommenderas opastöriserad äppelcidervinäger som inte har utsatts för någon uppvärmning, för att bevara så många levande bakterier och enzymer som möjligt. Vid pastörisering kan vissa av fördelarna med äppelcidervinäger försvinna, eftersom det dödar bakterier som annars kan vara till stor nytta för tarmfloran. Det finns både pastöriserade och opastöriserade alternativ tillgängliga på marknaden, men de flesta är opastöriserade av ovan nämnda skäl.

Med eller utan modern

Modern (det står ibland ”the mother” på flaskorna) bildas under jäsningsprocessen och består av strängliknande proteinmolekyler, enzymer och mineraler. Detta ger vinägern ett grumligt utseende och modern lägger sig ofta i botten, vilket är varför man alltid ska skaka flaskan innan man använder den. Modern består av bakterier, enzymer och proteiner som anses ha många positiva effekter.

Syra

Syrehalten varierar, men ligger vanligtvis på 5% för äppelcidervinäger och 1-2% för äppelcidervinägerdrycker, som är tillverkade för att drickas direkt ur flaskan.

Ekologiska produkter

Det finns ekologiska alternativ tillgängliga, vilket innebär att äpplena som används i tillverkningen är ekologiska.

Alternativ till flytande form

Det går även att köpa äppelcidervinäger i kapselform.

Hoppas att du fann vårt test hjälpsamt

Lämna gärna ditt betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 2