Bäst i Test – BCAA

BCAA som fungerar!

20+ testade BCAA-tillskott

BCAA är det bästa sättet att få i sig protein under och efter träning. BCAA hjälper dig med proteinsyntesen, muskelbyggning och återhämtning. Vi har testat över 20 olika BCAA-pulver och kapslar, och listat de som presterade absolut bäst. Rangordningen baseras på ration av leucin, isoleucin och valin, samt smak och pris. Om du handlar från Svenskt Kosttillskott bjuder de även på frakkostnaden!

XTEND

Scivation Xtend BCAA-stor

XTEND
Scivation
★★★★★

”Verkligen ett av marknadens absolut godaste och bästa BCAA-tillskott!” – Jim

Med den överlägset bästa smaken (mango!) och den bästa ration för ett BCAA på marknaden går förstapriset givetvis till XTEND BCAA från Scivation. Förvänta dig ett BCAA i pulverform som ger dig grymt fokus och precis lagom med energi för att prestera på topp varje träningspass. Forskningen säger att 2:1:1 är den mest optimala ration för essentiella aminosyror, och för 10 spänn per servering är det inget man behöver tänka två gånger över! Som grädde på moset är pulvret även veganskt och innehåller vitamin B6, som effektivt motverkar trötthet. Perfekt när man ska träna efter jobbet och tröttheten ofrivilligt smyger sig fram. Samtidigt minskar XTEND muskelnedbrytningen och hjälper till att bygga upp din kropp starkare efter varje träningspass.

 Vegansk
 Bästa BCAA:t i pulverform
 Fri frakt

 Godast
 Optimal ratio (2:1:1)
Snabba leveranser

BCAA XPLODE

Olimp BCAA Xplode-stor

BCAA XPLODE
Olimp
★★★★

Även BCAA XPLODE från det välkända märket Olimp använder sig av den optimala 2:1:1 och Vitamin B6 – ration i sitt BCAA. Ger en alert känsla i kroppen och fångar upp dig innan du faller ned i soffan. Apelsinsmaken påminner om fanta – en smak man sent tröttnar på.

 God apelsinsmak
 Optimal 2:1:1-ratio

Core BCAA Powder

Core BCAA Powder-stor

Core BCAA Powder
Svenskt Kosttillskott

Core BCAA Powder från Svenskt Kosttillskott kammar hem tredje plats, med en billig prislapp som ändå inte smakar billigt! Core BCAA Powder kommer i många olika smaker, och även om jag personligen inte testat alla kan jag varmt rekommendera Fresh Pear, Juicy Orange och, för den mer vågade, Citrus Lemonade. Om du är ute efter det billigaste BCAA kosttillskottet med en bra smakprofil behöver du inte fundera längre – använd Core BCAA Powder från Svenskt Kosttillskott!

 Billigast
 Citrus Lemonade är en mycket god & unik smak

Core BCAA Caps

Core BCAA Caps-stor

Core BCAA Caps
Svenskt Kosttillskott
★★★★

Svenskt Kosttillskott tillverkar även BCAA i kapselform. Smakprofilen är därmed minst sagt diskret, och dom som påstår något annat gör såklart fel – de ska givetvis sväljas hela :) BCAA:t är enkelt att svälja och innehåller även vitamin B6.

 Smidig kapselform
 Billig
 Enkel att ta med sig

BCAA MFW

Shredz BCAA-stor

BCAA MFW
Shredz
★★★★

BCAA MFW har fått mycket uppmärksamhet i träningsvärlden senaste tiden, och med all rätt. Smakprofilen är svårslagen, och dessutom är kosttillskottet helt anpassat för tjejer. Produkten från det kända märket Shredz innehåller glutamin, ett protein som hjälper kroppen att bli starkare och få definierade muskler. Ett bra BCAA för tjejer, helt enkelt!

 Bra för diet
 Anpassad för tjejer

Allt du behöver veta inför ditt köp

Vad gör BCAA? Och varför ska man ta BCAA?

+ Minskar nedbrytningsprocessen av muskler
+ Hjälper till med bildandet av muskler.
+ Tas upp snabbt av kroppen

Efter ditt hårda träningspass bryts dina musklerna ned. Denna process är en naturlig reaktion av kroppen efter hård fysisk aktivitet. Nedbrytningsprocessen leder bokstavligen talat till att du förlorar muskelmassa. Men med hjälp av rätt näring kan din kropp bygga upp sig starkare inför nästa nedbrytning (träningspass). Grenade aminosyror är proffs på att minska nedbrytningsprocessen och hjälper samtidigt till med bildandet av nya starka muskler, så att du kan lyfta mer nästa gång.

Hur mycket BCAA ska man ta? och när?

Det optimala intaget är en dosering på totalt 2,5 gram leucin om dagen, uppdelat vid tre tillfällen. Detta är vad forskningen har visat sig vara den bästa mängden BCAA. Mer än runt 2,5 gram BCAA varken hjälper eller skadar. För kapslar brukar en dosering (2,5 gram) motsvara 3 kapslar. Av egen erfarenhet sköljs de enkelt ned med vatten.

Det går utmärkt att ta BCAA både innan, under och efter träningspasset, och är varmt rekommenderat att använda i samband eller nära intill träning. Det är alltså ett bra kosttillskott både före och efter träningen.

Vad betyder Ratio för BCAA? Vilken ratio är bäst?

BCAA består av leucin, isoleucin och valin. En 2:1:1 ratio betyder att det är dubbelt så mycket leucin som isoleucin och valin. En 10:1:1 ratio betyder att det är 10 gånger mer leucin än isoleucin och valin.

Den mest dokumenterade och bevisade ration är 2:1:1. Det är med den ration vår egen kropp är uppbygg. Det finns två anledningar till att andra ration existerar dock:

  1. Det är billigare att producera. En 20:1:1 ratio kostar mindre att tillverka än en 2:1:1 ratio, eftersom leucin är billigare än isoleucin och valin.
  2. Eftersom leucin är den aminosyra med starkast koppling till att aktivera proteinsyntesen, så har en missuppfattning byggts om att ju högre ratio, dvs. andel leucin, desto bättre. Men det finns ingen forskning som stärker detta påstående.

Är det extremt stor skillnad? Nej. Men om man har pengarna att lägga så är det givet att gå med ett tillskott med 2:1:1 ratio. Tack för kaffet.

EAA eller BCAA?

BCAA innehåller de tre essentiella aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, och kallas även för grenade aminosyror.

EAA innehåller alla essentiella aminosyror – leucin, isoleucin, valin, lysin, fenylalanin, treonin, histidin, tryptofan och methionine. Hur enkelt som helst att memorera!

Det viktigaste oavsett om man väljer EAA eller BCAA är att man får i sig ungefär 2,5 gram leucin. Tar man EAA måste man ta mer gram totalt, då andelen leucin är lägre.

Är BCAA farligt?

BCAA är säkert och har inga kända biverkningar.


Hur sammanställs poängen i detta test?

Rangordningen i vårt bäst i test baseras på användarrecensioner, produktkvalitet, pris & personliga erfarenheter med produkterna. Detta för att ge en så transparent och sanningsenlig rangordning som möjligt, och så att du som konsument får den absolut bästa produkten för dina behov.


Information om BCAA

Vad är BCAA?

BCAA  förkortas till branched-chain amino acids. Det Svenska namnet för BCAA är grenade aminosyror. BCAA består av de tre essentiella aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, som alla hjälper till att bygga upp protein. Dessa aminosyror är livsnödvändiga och kan inte tillverkas i kroppen. Därför måste vi få o oss dem via kosten.

Fördelen med BCAA är att den redan är nedbruten för kroppen att nyttja som energikälla. Detta gör grenade aminosyror till ett riktigt bra kosttillskott innan, under och efter träningen. Det är inte fel att använda BCAA som smaksättare under dagen heller, då de (flesta) ändå är så pass goda. Att få i sig essentiella aminosyror tätt inpå träningen hjälper proteinsyntesen lite extra. Proteinsyntesen är den  process som sker i kroppen när kroppen skapar proteiner i våra celler. Värt att notera är att BCAA ger mest effekt på fastande mage, då kroppen kan ta upp aminosyrorna som snabbast.

De tre essentiella aminosyrorna

L-leucin är den viktigaste komponenten i kosttillskottet, och ansvarar för aktiveringen av proteinsyntesen. Får man i sig tillräcklig mängd l-leucin så börjar alltså skapandet av muskler.

+ Bevarar fettfri massa (muskler)
+ Startar proteinsyntesen
+ aktiverar mTOR

mTOR hjälper dig att bygga mer muskler. Den aktiverar ATP, en energikälla som kroppen kan använda vid fysisk aktivitet (även kreatin ger dig ATP)

L-isoleucin hjälper l-leucin med proteinsyntesen.
+ Minskar muskelnedbrytning

L-valin ökar den mentala prestationen, hjälper till med återhämtningen och höjer ämnesomsättningen.
+ En allt-i-allo som inte är bäst på någonting, men bra på att assistera det jobb leucin och isoleucin gör.